пятница, 21 апреля 2017 г.


Тема: Використання та настроювання браузера. Вибір системи кодування під час перегляду веб-сторінок. Збереження ве-сторінок та фрагментів на локальному комп'ютері. Використання списку сайтів обраних для швидкого доступу.

Цілі уроку: учень пояснює: призначення найпоширенішихслужб Інтернету: веб-сервісу, електронної пошти, телеконференцій, файлового сервісу, віддаленого керування компютером, інтерактивного спілкування, IP-телефонії; призначення основних протоколів Інтернету; поняття гіпертекстового документу й гіперпосилання; поняття веб-сторінки й веб-сайту; поняття всесвітньої павутини.
використовує: браузер для навігації Інтернетом
вміє: відкривати у вікні браузера веб-сторінку із заданою адресою; створювати та редагувати список сайтів, обраних для швидкого перегляду; зберігати веб-сторінки на локальному компютері.


Хід уроку
І Організаційна частина

ІІ. Актуалізація опорних знань
1.     Змагання в термінах (2 команди, хто більше назве термінів пов’язаних з розділом Основи Інтернету. Всесвітня павутина й пошук в Інтернеті)
2.     Розгадай кросворд

3.      Бесіда з елементами опитування (Інформаційний диктант)
а) Як називають унікальну адресу комп’ютера в мережі, складену з 4 однобайтових чисел, розділених крапками? (IP-адреса)
б) Як називають стандарт (набір правил та процедур), що визначає форми подання та способи пересилання повідомлень в мережі? (протокол)
Підказка: ребус
в) Як формується адреса інформаційного ресурсу? (доменне ім’я /шлях до файлу /ім’я файлу)
г) що таке доменне імя. Запропонуйте доменне імя, яке могло б бути надане серверу вашого навчального закладу.
д) Який стек протоколів, розроблених для глобальних мереж та використовується в мережі Інтернет? (ТСР/ІР)
 Учні обмінюються роботами та перевіряють правильність відповідей, виставляють оцінки та визначають рівень навчальних досягнень. Один з учнів керує перевіркою.

ІІІ Мотивація навчальної діяльності
За останні 10 років кількість комп’ютерів, підключених до мережі Інтернет, зросла в десятки разів. Що, на вашу думку, спричинило такий стрімкий ріст мережі Інтернет?

IV Повідомлення теми мети і завдань уроку
Тема: Використання та настроювання браузера. Вибір системи кодування під час перегляду веб-сторінок. Збереження ве-сторінок та фрагментів на локальному комп'ютері. Використання списку сайтів обраних для швидкого доступу.
пояснює: призначення найпоши реніших служб Інтернету: веб-сервісу, електронної пошти, телеконференцій, файлового сервісу, віддаленого керування компютером, інтерактивного спілкування, IP-телефонії; призначення основних протоколів Інтернету; поняття гіпертекстового документу й гіперпосилання; поняття веб-сторінки й веб-сайту; поняття всесвітньої павутини.
використовує: браузер для навігації Інтернетом

вміє: відкривати у вікні браузера веб-сторінку із заданою адресою; створювати та редагувати список сайтів, обраних для швидкого перегляду; зберігати веб-сторінки на локальному комп’ютері.

V Вивчення нового матеріалу
Служби Інтернету
-         Служба віддаленого доступу до комп’ютера була першою службою комп’ютерних мереж. Вона надавала користувача можливість подавати команди на опрацювання даних і переглядати результати їх виконання на одному комп’ютері, а виконувати команди на іншому. Для роботи служби віддаленого доступу був розроблений протокол telnet.
-         Служба передавання файлів надає можливість користувачу одного комп’ютера отримувати доступ до файлів іншого та має можливість передавати їх з комп’ютера на комп’ютер.  Передавання файлів здійснюється за протоколом FTP.
-         Комунікаційні служби забезпечують спілкування людей в мережі Інтернет.
o   Служба передавання електронних листів (Електронна пошта – одна з найдавніших служб.  Працює за двома протоколами: протокол призначений для відправлення поштових повідомлень, протокол для отримання електронної пошти)
o   Служба обміну новинами та тематичними обговореннями (телеконференції, відеоконференції, форуми, групи новин)
o   Служба інтерактивного спілкування надають можливість двом або групі користувачів обмінюватися текстовими повідомленнями через Інтернет у реальному часі. Кожному користувачю такої служби при реєстрації надається індивідуальний код, і кожен сам створює контакти – список осіб, з якими він бажає спілкуватися.
o   o   IP-телефонія – служба, що забезпечує передачу телефонних розмов абонентів мережею Інтернет. Передавання даних здійснюється за набором протоколів VoIP(голос поверх протоколу Інтернету)
Інтернет набув широкої популярності у 1989 році завдяки появі служби перегляду гіпертекстових документів.
Інформаційними ресурсами WWW є мільйони спеціально оформлених  електронних документів документів між собою – веб – сторінок. На сторінках може міститися текст, зображення, звук, відео, анімація тощо. Завдяки зв’язкам користувач швидко переходить з однієї до іншої сторінки.
Протокол що відповідає за передавання веб-сторінок мережею називається HTTP – протокол передавання гіпертексту.
Групу веб-сторінок, що взаємопов’язані гіперпосиланнями, об’єднані спільною тематикою та належать певному власнику, називають веб-сайтом.

VІ Практична робота
1.     Інструктаж з БЖД
2.     Відкрийте браузер. (Підручник сторінка 184.)
3.   У Поле адреси введіть
4.     Відкрийте сторінку - 174
5.     Опрацюйте матеріал – Способи підключення до Інтернету.
6.     Збережіть відкриту веб-сторінку повністю (Викликати контекстне меню на обраній сторінці – зберегти як – обрати місце для зберігання вказавши тип файлу веб-сторінка повністю.)

VІІ Підсумок
   Тести : «Апаратне й програмне забезпечення мережі»

ДОДОТОК
Гра «Мережа»




Комментариев нет:

Отправить комментарий