пятница, 21 апреля 2017 г.




Тема: Призначення й структура мережі Інтернет. Протоколи Інтернету. Адресація в Інтернеті, поняття IP-адреси, доменного імені та URL-адреси. Способи підключення до Інтернету, функції провайдера. Служби Інтернету. Поняття гіпертекстового документа, гіперпосилання веб-сторінки та веб-сайту. Поняття всесвітньої павутини та навігація нею.

Цілі урока: учень пояснює: призначення мережі Інтернет; поняття URL-адреси, IP-адреси та доменного імені; правила адресації ресурсів в Інтернеті;
наводить приклади: URL-адреси і доменних імен.


Хід урока

І Організаційна частина
ІІ Актуалізація опорних знань
1.     Бесіда з елементами опитування
-         Що називають комп’ютерною мережею? (Сукупність комп’ютерів з відповідним програмним забезпеченням, з’єднаних каналами передавання даних)
-         Назвіть типи комп’ютерних мереж? (локальні, регіональні, глобальні)
-         Що називають протоколом передачі даних? (набір правил, за якими здійснюється обмін даними між пристроями комп’ютерних мереж)
ІІІ Мотивація навчальної діяльності
Працюючи з локальною мережею,  ми маємо доступ до інформації, яка розміщена на комп’ютерах нашої школи. А як бути, якщо необхідна інформація знаходяться на серверах, що знаходяться у Ірландії  чи Англії. (Інтернет). Спробуйте одним реченням охарактеризувати термін – мережа Інтернет.


IV Вивчення нового матеріалу
Мережа Інтернет – це найбільша та найвідоміша з глобальних мереж, що обєднує компютери і компютерні мережі на основі протоколів TCP/IP. За даним ООН, число користувачів Інтернету вже перевищує 1 млрд, серед них 8 млн мешканців України.
Кожен користувач мережі Інтернет має доступ до інформаційних ресурсів, що містяться на компютерах у різних куточках планети. Інтернет також є засобом для віддаленого спілкування людей, середовищем для дистанційного навчання, медичних консультацій, бізнесу, реклами, торгівлі тощо. Отже, Інтернет є прикладом глобальної інформаційної системи.
Основою апаратної структури мережі Інтернет можна вважати Backbone – надшвидкісна опорна мережна послуга – високошвидкісні магістральні канали передавання даних. Передаванням даних цими каналами керують потужні суперкомпютери, які утворюють перший рівень доступу до Інтернету. Організації, що їх обслуговують, є первинними провайдерами послуг Інтернету. До первинних провайдерів приєднуються провайдери наступних рівнів, які, у свою чергу, забезпечують доступ до каналів Інтернету своїм клієнтам -окремим користувачам, мережам і провайдерам нижчого рівня.
Користувачі за підключенням до Інтернету звертаються, як правило, до місцевих Інтернет-провайдерів.

Історична довідка (підручник сторінка 170)
Прямою попередницею мережі Інтернет стала мережа ARPANet, що була створена в 1969 р. агенцією ARPA Міністерства оборони США.
У 1973 р. до мережі ARPANet приєдналися обчислювальні центри Норвегії та Великої Британії. Мережа стала міжнародною.
У 1980-х роках зявляється багато мереж по всьому світу. Постало питання про можливість спільного використання їх ресурсів. Забезпечити це можна було переходом на стандартні правила обміну даними. Таким зведенням правил став набір протоколів TCP/IP.
Днем народженням Інтернету можна вважати 1 січня 1983 рік, коли мережа ARPANet за один день повністю перейшла на TCP/IP. З цього приводу навіть був випущений значок .


Вправа знайомство
Спілкуючись в Інтернеті кожен має власне унікальне ім’я (логін або нік).
На отриманих стікерах напишіть свій нік. І прикріпіть стік на дошку.

Адреси які ми використовуємо повинні бути унікальними – в мережі не повинно бути двох компютерів з однаковими адресами.
Для адресації компютерів та інших пристроїв мережі використовують IP  адреси.
IP  адреса складається з 4 чисел від 0 до 255 кожне, розділених крапками.

Практична робота: дізнаємося IP  адресу компютера.

Даний стандарт має назву: IPv4 (4 млрд унікальних адрес). Але у звязку з тим що кількість клієнтів постійно зростає, такої кількості недостатньо. Тому на даний момент існує ще один стандарт адресації в Інтернеті – IPv6. Запис адреси за новим стандартом складається з 8 цілих чисел від 0 до 65 535, розділених двокрапками.
Наприклад:


Числові адреси компютерів зручні для їх опрацювання компютерам, але людині складно їх запамятовувати.
Наприклад: IP-адреса 193.242.159.109 нічого не говорить про призначення ресурсу. Натомість ця сама адреса, але іншого вигляду olymp.vinnica.ua легко розшифровується.

Адреса ресурсу в мережі, яка записана з використанням слів або їх скорочень, що розділені крапкою, називається доменним іменем.
Приклади:
-         www.mon.gow.ua
-         www.google.com

Частина доменного імені, що записана після останньої крапки – домен верхнього рівня. Поділяється на 2 види: функціональні та національні.
функціональні
національні
edu
Освітні організації
ua
Україна
com
Комерційні організації
ru
Росія
net
Організації, повязані з мережею
eu
Європа
gov
Урядові організаціх
us
США
При роботі в мережі інтернет нас цікавлять певні інформаційні ресурси- документи, фотографії, звукові – та відеозаписи тощо. Щоб створити умови для користування такими ресурсами, їм надають унікальні адреси.

Адреса інформаційного ресурсу в мережі інтернет називається його URL-адресою – вказівник місцезнаходження ресурсу.

Адреса формується таким чином:
Протокол://доменне ім’я /шлях до файлу /імя файлу.

Негативні впливи та позитивні: Інтернет на дітей
VІ  Практична робота
Перегляд веб-сайту – Онляндія – безпечна країна для дітей.
-         Презентація
-         Контрольні запитання
VІІ Підсумок

VIII Д/з

Комментариев нет:

Отправить комментарий